za 04 sept 2021 Waar zijn de (sociale) huurwoningen/studentenkamers ?
Gasten aan tafel zijn: Hans Sparreboom (Steenvlinder), Jeroen Lentze (Lentze Property) en Tim de Boer (Fractievertegenwoordiger HSP).
Gespreksleider is Rob Buurke. De column is van Ingrid Gyömorei
Er is een kolossale wooncrisis in ons land. Wonen wordt voor steeds meer mensen moeilijker te betalen en de crisis maakt elke dag meer slachtoffers. Honderdduizenden mensen staan
jarenlang op wachtlijsten, huizenprijzen schieten als een raket omhoog en het aantal daklozen is in tien jaar verdubbeld.
De huurmarkt is niet goed gereguleerd, beleggers die veel opkopen en vooral voor maximale winst gaan en niet voor het bieden van huisvesting.
Ook de koopmarkt kent problemen. Onder de 250.000 euro is er heel weinig te krijgen. De gemeente Den Haag noemt alles onder de drie ton betaalbare woningen. Amsterdam en Rotterdam hanteren andere definities voor wanneer het betaalbaar is. Vanaf de jaren ‘90 is steeds meer het idee opgekomen dat het een markt is waar je in kunt beleggen, dat mensen vooral een eigen woning moeten bezitten en dat huren een beetje een vies woord is. Dat doe je alleen nog maar als je niks anders kan. De woningen zijn daardoor nu, koop en vrije sector-huur, te duur en er zijn te weinig huizen in de sociale sector beschikbaar.
Nederland telde vorig jaar 711.000 studenten (wo, hbo en mbo samen) en iets meer dan de helft woont op kamers, becijferde het gerenommeerde ABF Research in opdracht van Kences.
De gemiddelde studentenkamer is 17 vierkante meter groot en kost 410 euro per maand. Hetwoningtekort in Nederland onder studenten bedraagt volgens ABF Research 22.000 woonruimten en loopt op tot 50.000 in 2024.
[powerpress]
Contact
RTV Discus
070 380 4401
info@rtvdiscus.nl