Kaveltje kopen???

 

 

Wat een nobel streven! Ingrid en Henk kunnen hun eigen stukje Den Haag kopen en er een droompaleisje opzetten! Helemaal ingericht naar hun wensen, met een eigen aannemertje (die het natuurlijk veel goedkoper kan doen omdat hij van die ijverige Polen in dienst heeft, die zwart uitbetaald worden, dus geen omkijken naar loonbelasting, sociale premies en al die andere moeilijke zaken waar een hoop geld in gaat zitten en waar je niks voor terug krijgt).

 

Echt een daad van compassie van de gemeente Den Haag. De gemeente die jarenlang het goed socialistische gebruik hanteerde dat grond niet te koop is, maar slechts in erfpacht uitgegeven kan worden.

Die het particulier initiatief altijd gesteund heeft, maar dan wel het particulier initiatief van de grote projectontwikkelaars. Ik noem Scheveningen Bad. Need I say more? Of wilt u nog meer staaltjes van stedenbouwkundig wanbeheer van het Haagse gemeentebestuur? Wat te denken van het Cultuurpaleis op het Spuiplijn, de Campus in het Zuiderpark, het Polenhotel aan de Lozerlaan ..

 

De grote jongens hebben afgehaakt. De Pier is aan de straatstenen niet kwijt te raken, de woningcorporaties hebben hun bouwplannen bevroren, zelfs het achterstallig onderhoud wordt niet meer uitgevoerd, en nu mogen Henk en Ingrid als mini projectontwikkelaartjes hun dromen waarmaken. Op hun eigen stukje Haagse grond.

 

Ik gun iedereen zijn droom, maar het stinkt. Geen hond krijgt een hypotheek zonder een steen die jarenlang om zijn nek hangt. Jonge gezinnen zitten tot aan hun nek in de zorgen omdat ze hun huis niet kunnen verkopen, terwijl ze heel optimistisch een ander, groter en beter huis op het oog hadden. Overigens moeten ze dan wel een baan hebben, want ook dat is prijsschieten vandaag de dag. Ouderen hebben deze week hun pensioenstrookje ontvangen. In deze tijd van eerlijk delen, de sterkste schouders enz. zijn heel veel dromen een fabeltje geworden.

 

Ik hoop niet dat Henk en Ingrid in dit gemeentelijke valletje gaan trappen. Het is een momentje voor de happy few, een stukje onder het niveau van projectontwikkelaar, maar wel slim genoeg om dit spierinkje binnen te halen om uiteindelijk een palinkje te vangen.

 

Noor van Kooperen