Criminelen voor de klas

Hoe kunnen kinderen beter leren wat mag en wat niet mag dan door het van de boosdoeners zelf te horen? Dus als zo’n “crimineel” voor de klas zijn verhaal komt vertellen dan is dat goed voor de kinderen. En goed voor de “boef” zelf.

 

Nou denk ik niet dat het formaat Holleder op de gemiddelde basisschool komt vertellen dat misdaad niet loont. Dat doet hij alleen zwaar gesponsord door onze publieke omroep in College Toer, waar Twan Huys (sinds kort zonder Limburgs accent) in aanbidding hoor en wederhoor toepast.

 

Boeven van Nederland. Ik heb zo’n idee dat het in jullie buurt niet voorkomt dat een bejaarde vrouw 10 jaar lang dood in haar huis kan liggen. Ik denk dat jullie zo slecht zijn als het water diep is, maar dat jullie, naast al jullie criminele werkzaamheden, wel in de gaten hebben dat er iets mis is als de gordijnen jarenlang gesloten blijven van die mevrouw in het portiek. Ok, als je 10 jaar lang in de lik zit dan zou het je kunnen ontgaan. Maar er zijn maar weinig criminelen in ons land die 10 jaar halen.

 

Ik houd hier geen betoog voor de ruwe bolster blanke pit. Crimineel is crimineel.

 Eigenlijk ben ik ook best wel crimineel. Als het zeikregent pak ik even de auto naar de Albert Heijn om de hoek, 3 wijntjes in mijn mik, zonder gordel voor dat korte ritje. Race de Appie in zonder dat ik de parkeermeter voor die 5 minuten heb ingesteld. Ja, dat is nogal wat als je het boetetechnisch optelt.

 

Maar ik ben bang dat mijn criminele grenzen niet corresponderen met de grenzen van Herr Opstelten en Herr Teeven.. Ik begrijp niets van het bord “120 km van 6 tot 19 uur”. Voor de zekerheid blijf ik maar 100 km rijden, je weet maar nooit.

 

En ik  begrijp ook niets van het koppel Opstelten en Teeven en hun  maten in het kabinet die hun mond vol hebben over participatie,  Participatie waaraan? Aan de leefbaarheid in de stad? Dus geen loerende parkeerwachters meer om 10 voor 2 ‘s nachts, als de stappende jongelui op Scheveningen nog even een Macje pakken? Jawel, er moet tot 2 uur ’s nachts betaald worden voor parkeren. De haagse Parkeerpolizei gooit er nog net even om 10 voor 2 een parkeerbon op. In Den Haag wordt de misdaad wel aangepakt!

 

Maar we hadden het over criminelen.

Ik acht de buren van de anonieme mevrouw die 10 jaar dood in haar huis lag crimineel. Ik acht haar buurvrouw, die geen last had van de dode mevrouw omdat ze geen lawaai maakte en ook niet stonk, crimineel. Dat haar kind door een muurtje van 23 cm verwijderd lag van het lijk vond ze schokkender dan dat iemand zo dichtbij 10 jaar dood in het naburig huis kon liggen..

 

Ik acht al die misselijkmakende overheidsinstanties die u en mij voor iedere overtreding weten te vinden crimineel.  Ga achter zo´n fantoom vrouwtje aan dat jarenlang de rekeningen betaalt en waar ongetwijfeld gegraaid is wat er te graaien viel.

 

Het spijt me, ik wijk af van de intenties van het panel aan de stamtafel. Ik ben er vol van. Sorry,

 

Noor van Kooperen

 

 

 

 

 

.