Sluiting Huisartsenpost Bronovo


Menzis heeft besloten de Huisartsenpost van Bronovo te sluiten. Als bewoner van het verzorgingsgebied van Bronovo denk ik niet dat ik de post zal missen. Ben er een paar keer geweest, de laatste keer toen mijn kleinzoon slaappillen als snoepjes gegeten had. Ondanks alle schrik eerst de eigen huisarts getracht te bereiken, maar daar werd per bandje verwezen naar de dokterstelefoon. Paniek en een dodenrit over de Van Alkemadelaan naar de huisartsenpost. Het mannetje van vijf viel steeds weg, dus dat leek ons een zaak voor de dichtstbijzijnde huisarts… Ondanks alle paniek stappen we niet meer zomaar de EHBO van een ziekenhuis binnen. Dat mag niet meer, doe je dat wel dan betaal je een flink bedrag aan eigen risico. Argument van de zorgverzekeraars is dat de mensen te gemakkelijk naar de eerste hulp gaan, terwijl ze ook prima bij de huisarts terecht gekund hadden. Een eigen risico voor de eerste hulp van een ziekenhuis zou een drempel opwerpen.

De huisartsenpost  van Bronovo dus. Rennend door de gang kwamen we een assistente tegen die ons verwees naar… de eerste hulp van het ziekenhuis. De auto lieten we staan en we renden over het parkeerterrein naar de overkant. Waar we overigens grandioos geholpen zijn.

 

Persoonlijk denk ik dat de gemiddelde buurtbewoner van Bronovo de deur niet zal platlopen bij de huisartsenpost. Belgisch Park en Benoordenhout weet wel waar ze moeten zijn. Ik denk dat de huisartsenpost in het Haga Ziekenhuis aan de Leyweg en het Westeinde meer klanten zal hebben. Ik geef toe: het is nattevingerwerk en misschien wel vooringenomen.

 

Wat steekt is het feit dat Menzis besloten heeft de post te sluiten. De regering bezuinigt, knijpt af en heeft de schrik er goed in weten te brengen. Maar de gretigheid waarmee de zorgverzekeraars bereid zijn rücksichtslos Befehl ist Befehl uit te voeren, ja zelfs nog wat stappen verder willen gaan, dat stoort. Menzis, waar Rogier van Boxtel en Agnes Jongerius vader en moedertje spelen, beiden van sociale huize, tenminste in een vroeger leven, heb ik nog geen woord van protest horen uiten. Ze runnen een business en zijn vergeten dat ze ooit op de barricaden hebben gestaan voor de belangen van de mensen die nu verplicht klant bij ze zijn. Eigen risico naar € 350? Prima, doet u maar. Premies omhoog? Natuurlijk, de kosten van de zorg rijzen de pan uit. Thuiszorg uitkleden? Ja, waarom kunnen de kinderen hun ouders niet op de po helpen?

 

Ik moet eerlijk zijn. Al googelend kwam ik er achter dat er 207 belangenorganisaties in de zorg zijn in Zuid Holland. Het lijkt me wat veel.

De huisartsenpost van Bronovo scoort niet hoog in reacties van klanten. Het bezoekersaantal kon ik niet vinden.

Maar waarom zijn er ooit huisartsenposten opgericht verspreid over de stad? Om de eerstelijns gezondheidszorg dichterbij in de wijken te brengen? En telt dat argument niet meer? Terwijl juist nu een beroep gedaan wordt op helpende handen in de omgeving van mensen die zorg nodig hebben. De verzekeraars vergroten de afstand en werpen drempels op door van eigen risico een onbetaalbare boete te maken.

 

We zullen het zelf moeten oplossen. Hoe? Ik heb een beeld voor ogen van de wijkzuster, die in een leren jas op haar Solex de patiënten bezocht. Stapje verder en we gaan weer met de postkoets naar Leiden.

 

Noor van Kooperen