Overlast Prostitutie

Met het oog op het onderwerp van deze dag heb ik een dagje prostitutie achter de rug. Nee, ik ben niet de Doubletstraat ingestapt, heb me ook niet laten masseren in zo’n Chinese salon. Ze zouden me zien aankomen!

Want prostitutie is voor de mannen. Zoals burgemeester van Aartsen zegt: het is een gegeven in onze samenleving.

 

Mannen “moeten de leidingen doorblazen, want het is te dik om uit te zweten”. Dat leerde ik vorige week in de Schouwburg van Huub Stapel. Seks als ontstopper, of preventief medicijn om verstoppingen te voorkomen.

 

Om je als man te laten doorblazen bestaat er, naast alle reguliere wegen, prostitutie, met  mannelijke en vrouwelijke prostituees. Daar is van overheidswege beleid voor gemaakt. De homoseksuele medemens kan op gedoogplekken aan zijn gerief komen. Voor de mannen die van vrouwen houden (of juist niet, maar dan noem je het een andere tint grijs) zijn er vele andere mogelijkheden.

 

Ik kom niet uit een ei, maar wilde me toch wel degelijk voorbereiden op het onderwerp. Ik ben daarvoor dus niet `het leven` ingedoken, maar wendde mij tot de beleidsmakers en werkers in het veld. Die beleidsmakers worden vertegenwoordigd door ambtenaren. Ben ik ook jaren geweest, dus ik ken de weg. Al gauw werd duidelijk dat ambtenaren hun handen niet branden aan prostitutie. Als ik al contact kreeg dan werd mij direct te verstaan gegeven dat vragen m.b.t. het prostitutiebeleid alleen door voorlichters of de beleidsmakers zelf beantwoord kunnen worden. Ik ben namelijk van de pers. Hi, hi!

 

Ook bij de Politie ving ik bot. Hoezo? Waar wilt u met uw vragen heen? Waarom wilt u weten wat de razzia in de Doubletstraat heeft opgebracht?

Overigens was het resultaat uiteindelijk minder negatief dan in de uitzending leek. Er zijn door de actie 3 Hongaarse mensenhandelaars gearresteerd en veroordeeld. Dat hoorde ik uiteindelijk van een ambtenaar die wel de pers te woord stond.

 

Het contact met het veld leverde dus niet veel op. Gelukkig kom je een heel eind op de website van de gemeente. Prostitutie is een item. Meer controle, de wet Bibob om te voorkomen dat vergunningen worden afgegeven aan criminele organisaties. Mensenhandel wordt aangepakt. Controle.

 

Kortom: raadsbreed instemming met het prostitutiebeleid. Alleen heeft de VVD in “Aan de slag”, het coalitieakkoord van de collegepartijen, nog even de Doubletstraat er in gefietst. Ze vinden dat de raamprostitutie die er al sinds mensenheugenis zit de ontwikkeling van de buurt belemmert. Logisch als je VVD’er bent. Want het Groenewegje en de Bierkade zijn nu culinaire boulevards, waar de yuppen zich vestigen in de grachtenpanden (ja, die hebben wij ook!) en men zijn drankje drinkt in trendy cafés. 

Omdat de leidingen toch doorgeblazen moeten worden zal dan elders wel weer een straat verschijnen. Dat noemen ze het waterbedeffect. Kan het toepasselijker?

 

Noor van Kooperen