Spui Forum

Den Haag is een gelukkige stad, ik heb het al eerder gezegd. Premier Rutte heeft ons gisteravond in En vandaag weer gewaarschuwd: we zijn er nog lang niet. Het zijn barre tijden en dat blijven het voorlopig.

 

Zo niet voor Den Haag. Daar is onze grootste zorg nog geen zorg. Als Nederland zich in het zweet werkt (leuke woordspeling) om de werkloosheid terug te dringen, dan lossen wij dat op door regionale bouwvakkers aan een cultuurpaleis op het Spui te laten werken. Maakt Nederland zich zorgen over de zorg, dan bieden wij uitzicht op een heerlijk avondje cultuur in het nieuwe trefpunt van culturele naturen: het Spuiforum. Jonge musici van het Conservatorium gaan de gaten opvullen in het inmiddels door bezuinigingen sterk uitgedunde Residentieorkest. Ze hebben me uitgelegd dat in het nieuwe cultuurpaleis de symbiose gaat plaatsvinden tussen de jonge studenten van het Conservatorium en de oude musici van het Residentieorkest. Dat wordt iets magisch!

 

Daar omheen dansen de elfen van het Lucent Danstheater. Die moeten zich nu nog behelpen in dat oude 20-jarige gebouw.

 

Over gebouwen van 20 jaar oud gesproken: ik maak mij ernstige zorgen over de kwaliteit van bouwers en architecten in Den Haag. Het lijkt wel of ze met de mecanodoos uit hun jeugd hebben zitten spelen. De Zwarte Madonna, de twee ministeries, de Anton Philipzaal, het Lucent danstheater: alles moet na zon twintig jaar plat. De symbiose is in die tijd duidelijk onder de maat geweest.

 

Recessieproblemen gaan aan Den Haag voorbij. Den Haag praat over cultuur. Dat deden ze ook toen de huidige gemeenteraad in 2010 aantrad. Den Haag zou culturele hoofdstad worden. Het rijk had 90 miljoen over voor de verplaatsing van het Conservatorium. Mooie dromen, maar ze zijn helaas niet uitgekomen. We zijn noch culturele hoofdstad, noch krijgen we die 90 miljoen.

 

Natuurlijk heeft zelfs het Haagse gemeentebestuur in 2010 wel in de gaten gehad dat er moeilijke tijden aan zaten te komen. Maar niemand kon voorzien dat het zo erg zou worden.

Uitstellen of aanpassen is er niet bij. Zelfs de partij van het redelijk alternatief kan de redelijkheid niet opbrengen om een redelijk alternatief te overwegen.

 

 

Bestuurders en oud-bestuurders verzekeren ons dat komende generaties dankbaar zullen zijn voor de nieuwe aanwinst. Het zou van moed getuigen om in deze tijd de kop niet te laten hangen. En die centen, die komen der wel. Er is al 65 miljoen gevonden door mensendingen af te schaffen. Mensendingen zoals bibliotheken, vakantieactiviteiten, door het sluiten van buurthuizen, kunstgrasvelden en het opknappen van kleedkamers van sportverenigingen. Het begeleiden naar werk wordt geautomatiseerd, dat gaan we voortaan per email doen. In de Haagse beleving heeft iedere werkloze een computer.

 

Het Spuiforum wordt een cadeautje voor Hagenaars en Hagenezen. Nou krijg ik wel eens meer een cadeautje waar ik mee zit. Uit beleefdheid zeg je dan `dank je wel, wat leuk`. Om het vervolgens achter de figuurlijke rododendrons te gooien. Dat zie ik ons niet zo gauw met het cultuurpaleis doen.

 

Noortje van Kooperen