Geen Bromsnor of Miami Vice!

 

 

De Politie vindt dat de burger een heel belangrijke plaats inneemt als het gaat om een veilige woonomgeving. Daarom heeft het toenmalige Politie Haaglanden in 2012 al in de zogenaamde Koersbepaling beschreven dat de missie van het korps, Waakzaam en Dienstbaar werken aan Veiligheid en Vertrouwen', onder andere tot stand kan komen door burgers bij veel politiezaken te betrekken. Deze burgerparticipatie staat bekend onder de naam Vrijwilligers bij de Politie en wordt wel gestuurd door ervaren politiemensen. Een vrijwilliger bij de Politie is dus geen Bromsnor of lid van het team van Miami Vice. Die tijden zijn voorbij. Net als Politie Haaglanden. Sinds 1 januari bestaat er één Nationaal Politiekorps.

 

In onze maatschappij zijn vrijwilligers niet meer weg te denken. Vrijwilligers zijn een onmisbare steun bij vele instanties en organisaties. Sportverenigingen, zorgcentra, kinderboerderijen, de Voedselbank; en zo kan ik nog wel een poosje doorgaan. Voor het woord vrijwilligerswerk is geen echte definitie. Vrijwilligerswerk moet globaal wel voldoen aan vier criteria; dat zijn de vrijwillige basis, geen financiële vergoeding, georganiseerd verband en een maatschappelijk doel. In ons land zijn bijna zes miljoen mensen per week minimaal vier uur als vrijwilliger actief. Dat is ongeveer 45% van alle volwassen Nederlanders. In opdracht van de Verenigde Naties is door medewerkers van een Amerikaanse universiteit een onderzoek gedaan, waaruit bleek dat Nederland verhoudingsgewijs de meeste vrijwilligers heeft. Weer iets waarin ons kleine landje groot is. Op vrijwillig basis.

 

Mijn eerste ervaring met vrijwilligers deed ik in 1969 op tijdens mijn militaire dienstplicht. Na een ochtendappel vroeg de sergeant om vrijwilligers, die een rijbewijs hadden en goed konden autorijden. Drie maten staken hun vinger op. Zij mochten de hele verdere dag auto's wassen. In mijn column wil ik altijd een mop verwerken. Maar eentje over vrijwilligers is echt heel moeilijk. Gisteravond kwam ik op de volgende, die een beetje in de richting zit. Komt een man bij de dokter. Na onderzoek blijkt dat hij een soa heeft opgelopen. 'Hoe komt u er aan?' vraagt de dokter. Antwoordt de man: 'Vrijwillig!'

 

Deze column wil ik serieus beëindigen. Vijwilligers bij de Politie zijn broodnodig. Zij verhogen de totale korpssterkte. Bovendien brengen zij de burger dichterbij de politie. En andersom. En er zijn veel verschillende functies zoals baliemedewerker, verkeersregelaar, arrestantentoezichthouder en administratieve en facilitaire ondrsteuner. Mensen, meld u aan als Vrijwilliger bij de Politie. Die pet past ons immers allemaal!

 

Klaas de Boer