Subsidie moet

SUBSIDIE MOET!

 

Ik heb lang over deze kolom nagedacht want het leek mij wel handig om vooraf te weten of subsidie Łberhaupt nodig is. Tenslotte heb ik besloten: Subsidie Moet!

Hoewel het zo hier en daar niet doelmatig wordt besteed, is het beter dan niks. Want subsidie is een binnen de democratie verbeterde vorm van mecenaat, dat vroeger naar willekeur door koningen en keizers werd gehanteerd, . En ik onderstreep het woordje democratie, want zonder democratie zouden machthebbers het geld van de gemeenschap in het algemeen besteden aan monumenten voor zich zelf. Dat is pas verspilling!

Neem bijvoorbeeld de Egyptenaren. De farao heeft die piramides laten bouwen met subsidie. Hij verordonneerde gewoon dat een groot deel van de staatsfinanciŽn aan zo'n bouwwerk moest worden besteed. Mooie dingen, hoor, maar als je toen de gewone man had gevraagd of hij er een andere bestemming aan had willen geven, zou Egypte nu heel wat welvarender zijn.Henk en Ingrid hebben zich toen een slag in de rondte moeten werken met dat stomme gesjouw met die stenen. Geloof maar dat zij het heel wat fijner hadden gevonden als hun kinderen in CaÔro naar school hadden gekund. Of als ze hun zieke moeder de nodige medische zorg hadden kunnen geven. Dat kon niet want als een machthebber geld gaat besteden aan een goed doel, is het altijd bedoeld voor meerdere eer en glorie van de machthebber. Met die piramide is het nog goed uitgepakt, maar meestal wordt het een toren van Babel, een megalomane steen des aanstoots.

Zelfs in Den Haag zie je voorbeelden van het falen van de volksvertegenwoordigers om de lokale machthebbers tijdig terug te fluiten. Op die momenten werd er geleden aan een collectieve verdwazing en holden ze achter de grootste schreeuwer aan.

Toch zeg ik: "subsidie moet!", maar dan wel gecontroleerd door verstandigevolksvertegenwoordigers. Subsidie maakt het namelijk mogelijk kennis en kunde te ontwikkelen. Het werkt innovatief. Voor de mensen en de verenigingen die er gebruik van maken, want die scherpen daarmee hun vaardigheden. Maar ook voor de maatschappij, want die leert hoe je een democratische maatschappij optimaal draaiende moet houden. Het effect hiervan is dat mensen meer plezier beleven aan hun stad. De stad wordt leefbaarder door subsidies. Alleen in een democratie wordt geld structureel beschikbaar gestel voor amateurtoneel, amateur sport en wijkverpleging en noem maar op. Geldbeluste mensen komen uit zich zelf niet over de brug met een zak met geld.

Kortom, als je als maatschappij vooruitgang wil boeken, moet er geld beschikbaar zijn om de weg naar de toekomst te plaveien. Subsidie dus!

 

 

Henk Dorrestijn