Harder werken??

Van de week hoorde ik op de radio een gesprek met de heer Koolmees van D66. Die rare vogel was zwaar getroffen door de lumineuze gedachte dat de Nederlander meer werkuren per jaar moet maken. Daarmee zouden we ons de crisis uitwerken.

Geen feestdagen meer. Kortere vakanties.

"Dit is calvinisme in haar beste jaren", dacht ik.

Maar: "Ik heb mijn vraagtekens bij de man en zijn plan".

Immers de geschiedenis leert ons dat naarmate we het beter kregen we minder werkten, en eigenlijk moet ik zeggen: "Naarmate we minder werkten, kregen we het beter."

Dat is namelijk de volgorde van oorzaak en gevolg. Want door minder te werken worden de inkomsten beter verdeeld en dan komt er minder terecht bij de verspillende bovenlaag. Dat harde werken van vroeger was er alleen maar onder dwang van de kasteelheer. Die zoog zijn ondergeschikten uit! Van zuigen hadden ze toen ook al kaas gegeten. Of de kerken – nu we het daar toch over hebben – die verzamelden ook vooral wereldse schatten en lieten de arme gelovigen in de waan dat ze niks waard waren. Ja allicht ben je niks waard als alle overwaarde in de zakken van de machthebber verdwijnt.

Het maken van minder domme werkuren leidt bovendien tot meer creativiteit. Onze welvaart hebben we vooral te danken aan mensen die de TIJD hadden om na te denken over hoe de wereld in elkaar steekt – dat was de wetenschap –  en hoe deze er leuker uit zou kunnen zien – dat is de techniek. Daarom heeft vrije tijd een enorme economische waarde voor de maatschappij en voor de groei van de welvaart.

 

"Harder werken!", hoe verzint die Koolmees het. Moet je bovendien weten dat een paar jongens van Vestia – onder één hoedje spelend met de banken –  lachend een paar miljard van onze euro's  aan de kapitaalversnipperaar hebben gevoerd. Uiteraard hebben ze ook een paar miljoen in eigen zak gestopt. 

"Wie in het veen zit, kijkt niet op een turfje".

"Harder werken!", dat is pas dweilen met de kraan open.

 

Het idee is ook zo ouderwets. Aan wat voor werk denkt deze vrolijke fluiter. Met zijn oproep gaat Koolmees vooral de concurrentie aan met de allerarmste landen, die toch al economisch op hun rug liggen omdat ze volledig zijn weggeconcurreerd door het Westen. Koolmees wil zeker de hele aardbol wegconcurreren.

Beetje raar van D66.

Ik kan deze politieke voorman nog wel een paar ideetjes aan de hand doen.

"Als we dit jaar eens NIET de Europesche Voetbalkampioenschappen uitzenden en ook Niet de Olympische Spelen, dat levert een hoop extra productie op. Ik heb berekend dat door die uitzendingen gauw 2 %  van ons Bruto Nationaal Product verloren gaat."

"Of het uitzenden van politieke debatten. Dat kost het land 50 miljoen per uur aan verloren werkuren. Zeker als je meerekent welke verbijstering en verwarring de kijker ten deel valt in zo'n discussie waardoor ze urenlang hun werk niet meer goed kunnen doen."

Zou de heer Koolmees deze winter misschien van een verkeerde vetbol hebben gesnoept!

 

 

 

Henk Dorrestijn