TOERISME

De eigenaar van Legoland in Denemarken is van plan een Legoland pretpark in Nederland te bouwen en zoekt daarvoor een geschikte locatie. Prompt heeft het Haagse PVV-raadslid Richard de Mos vragen aan het college van B&W gesteld en wil dat de gemeente zich inzet om Lego Nederland in onze stad te realiseren. De Mos stelt: “Den Haag is de perfecte locatie voor een Nederlandse vestiging van Legoland. Onze stad voldoet aan alle voorwaarden. Den Haag stad heeft metropoolambities en wil veel toeristen aan zich binden. Een Nederlandse vestiging van Legoland in Den Haag zou deze ambities waarmaken en een toeristische attractie van formaat zijn. Bovendien zou het een opsteker zijn voor de werkgelegenheid in onze mooie stad.” Even een kleine kanttekening over metropoolambities. We hadden een Metropoolbioscoop en die hebben ze afgebroken. Een grapje tussendoor.

Toerisme is reizen met recreatieve of zakelijke doeleinden. Toeristen zijn mensen "die reizen naar plaatsen buiten hun gebruikelijk milieu, die niet meer dan ้้n jaar voor vrije tijd, zaken en andere doeleinden blijven en die niet beloond worden voor hun activiteit ter plaatse." Dit is de definitie van "toerist". De afstand tussen de eigen omgeving en die van reisdoel doen er niet toe. In sommige landen is het toerisme essentieel geworden voor de hele economie van het land. Toerisme kan ook ingrijpende gevolgen hebben voor de leefsituatie van de lokale bevolking. Wanneer de gevolgen negatief zijn spreekt men van recreatiedruk. Maar daar kan in Den Haag geen sprake van zijn.

Een kleine duik in de geschiedenis leert ons dat de Koningin van Sheba waarschijnlijk een van de eerste toeristen moet zijn geweest. Vanuit Afrka bezocht zij Koning Salomo in Israel. Een vorm van toerisme. Salomo had, aldus de Bijbel, zevenhonderd vrouwen en driehonderd bijvrouwen. "Dat zijn er duizend bij elkaar," dacht de Koningin van Sheba. "En ik wil niet die vrouw van 1001 Nacht worden!

Het woord toerisme heeft in de loop der jaren fraaie en minder fraaie voorvoegsels gekregen. Fietstoerisme en strandtoerisme zijn leuk. Rampentoerisme, rijbewijstoerisme en bijstandstoerisme worden minder. Sekstoerisme en drugstoerisme zijn verwerpelijk. Nee, in die geschiedenis van toerisme wil ik mij verder niet verdiepen.

Een Amerikaanse toerist vraagt een Haagse voorbijganger naar de betekenis van de kleuren van de Nederlandse vlag. "Dat heeft alles te maken met de belastingen," krijgt hij te horen, "als we de aanslag in de brievenbus krijgen worden we rood van woede en wanneer we het te betalen bedrag lezen trekken we wit weg om ons vervolgens blauw te betalen." De Amerikaan antwoordt: "Bij ons is dat ongeveer hetzelfde, alleen zien wij er nog sterretjes bij!”

Komt in de zestiger jaren van de vorige eeuw een Engelse toerist, die op zoek is naar het Vredespaleis, op een politieagent aflopen en vraagt hem: “Can you tell me the way to is the Peacepalace?” Wat deed de agent, die overduidelijk de Engelse taal niet beheerste. Hij verwees de toerist naar het dichtst bijzijnde openbaar urinoir. Echt gebeurd. Ja, toerisme heeft ook zijn komische kanten.

Gemeenteraad van Den Haag, wees wijs en probeer Legoland naar onze stad te krijgen! De promotiekosten kunnen wel gegenereerd worden uit een van de vele zinloze subsidies. Het toerisme is uitgegroeid tot een van de meest winstgevende bedrijfstakken ter wereld. Laten het Vredespaleis, Madurodam, het Mauritshuis, Sealife, de Gevangenpoort en de Pier er een broertje of zusje bij krijgen! De Koningin van Sheba kan het niet meer verhinderen. Waarom jullie dan wel?

 

Klas de Boer