Energie Besparen

Dames en Heren,

Onze welvaart hebben we te danken aan olie, diesel, benzine, aardgas en kolen – anders leefden we nog steeds in het stenen tijdperk – en daarom moet de opkomst van alternatieve energie in de knop worden uitgeroeid. Ik heb een korte cursus opgezet om u te leren hoe u dit gevaar dient aan te pakken:

Als iemand over zonne-energie begint, maakt u slechts één opmerking, namelijk dat het maken van een zonnecel meer energie kost dan de zonnecel ooit zal opleveren. Ha ha, dat kost ze een zee van tijd om dat te weerleggen en er lopen heel wat oenen rond die het geloven. Dat heb ik geleerd van Philips, die zeiden dat je een TL–buis moest laten branden. Uitdoen kostte teveel stroom. Grote onzin natuurlijk, maar die hebben daardoor giga–aantallen extra TL–buisjes kunnen verkopen! Nog steeds denken  mensen dat het zo is! De tabaksindustrie ging zo ook te werk. Dit even terzijde.

Gebruik in een discussies als tactiek om nooit met de ander te gaan discussiëren. Telkens een nieuw punt van kritiek naar voren brengen, bijvoorbeeld dat het elektriciteitsnet instabiel wordt door zonnestroom. Weten zij veel. Of dit, ook een hele goeie: "Vind jij het prettig als 's avonds het licht uitgaat?". De tegenstander moet tot wanhoop worden gedreven. Dan gaat hij fouten maken. Luister niet naar zijn argumenten. Laat hem stuntelen. Het publiek gaat twijfelen. De waarheid zal je worst wezen. Denk er om: het gaat om een dik belegde boterham. Het publiek volgt het toch niet, het publiek denkt dat zelfverzekerdheid betekent dat je het het beste weet. Van het publiek krijg je gelijk. Daar gaat het om: "gelijk hebben is niet interessant, gelijk krijgen, daar gaat om".

Als ze over windmolens beginnen direct vragen of ze zo'n vogelgehaktmolen bedoelen. Alle teerhartige zielen krijg je aan je kant. Dat onze lieve huiskatjes misschien wel 100 keer zoveel vogels opvreten, vergeten we dan. Dat wordt dan weer "wetenschappelijk" onderzoek op onderzoek en elk onderzoek keur je af want het is nooit volledig, je kan immers niet alles onderzoeken. En dan doorzetten want je moet volhouden, Den Haag is ook niet in één dag gebouwd: "dat een windmolen meer energie kost dan hij opwekt. Het is onzin maar het gaat er in als koek en maak ze bang dat de energieprijs omhoog moet omdat het rendement van de centrales omlaag gaat door windenergie. En als er geen wind is dan zitten we in het donker. Nou, daar zijn die geitenwollen sandalendragers gauw weer vijf jaar mee bezig.

Met het argument dat het klimaat zou opwarmen, maak je korte metten. "Vind je het klimaat nu dan zo goed?" vraag je, "en heb je wel eens bedacht dat Scandinavië de graanschuur van Europa kan worden? Gun je ze dat niet?" Ja, want je moet ze ook af en toe moreel onder druk zetten.

"De natuur zou er onder lijden", komen ze dan mee. Dat lachen we weg: "Hoe kom je daar nou bij, het is toch fantastisch om wijn uit eigen streek te kunnen drinken".

En er is altijd wel een emeritusprofessor uit Delft die tegen een kleine vergoeding wil komen vertellen dat er niets aan de hand is want vijftig miljoen jaar geleden was het ook heel warm en nu zitten we hier toch gezond en wel bij elkaar!

Kijk, als je het zo aanpakt, doen de journalisten de rest. Die zijn dol op extreme meningen. Dus zeg op verontwaardigde toon dat alle subsidies voor zonne-energie weggegooid geld zijn, dat er een lobbygroep van de milieumaffia rond het binnenhof hangt om ons zuur verdiende geld aan zinloze projecten te verspillen. Dat onze welvaart hierdoor in het gedrang komt en dat we ons nageslacht op die manier met onze schulden opzadelen.

"Ja joh, als je boterham in gevaar komt, moet je niet te nauw kijken".

 

Henk Dorrestijn