Het nieuwe ondernemen

 

Toen de wijk Escamp ontstond, is er serieus nagedacht over hoe de bewoners van de wijk er zo prettig mogelijk zou kunnen leven. Er moest snel worden gebouwd want er heerste grote woningnood. Er werd gekozen voor flatgebouwen – een nieuw woord in de jaren vijftig.

Ze werden in een groene omgeving geplaatst waar de geneeskrachtige werking van het rustgevende gebladerte een garantie vormde voor een tevreden en blije bevolking. Maar dat heeft niet zo mogen blijven. Sluipenderwijs hebben zich nieuwe idealen in de hoofden van de mensen gezet. Was het hoogste goed eerst om met eigen handen een bestaan op te bouwen, de moderne mens eist nu permanent te worden vermaakt. Het land wordt één groot pretpark met betaalbare kaartjes voor landgenoten en op elke hoek de kans om een grote prijs te winnen. Wij zijn de succesmens omdat we voortdurend iets kunnen winnen. We leven in een tombola. Holland casino's,  Nationale loterij, speculeren op de beurs: het geld lacht je overal toe, gratis geld waar je niets voor hoeft te doen. En er is geld genoeg, dat zien we dagelijks als we horen hoeveel miljoenen euro's deze of gene weer heeft gekregen. Werken!? Wat een onzin, je hoef niet te werken:  je moet het juiste kraslot in handen zien te krijgen. Studeren, wat een moeite! Geef je postcode door en je hebt in één klap een jaarinkomen bij elkaar. Een vast salaris!? Dat is pas verleden tijd. Meld je aan als directeur van een woningbouwvereniging en je kunt dagelijks je zakken vullen uit een pot met goud. Zoek je avontuur? Sluit je dan aan bij een drugsdealersorganisatie; de overheid zorgt er wel voor – via haar beleid – dat daar goudgeld te verdienen valt. Wil je meer verantwoordelijkheid: zoek het hoger op bij een internationale misdaadorganisatie, naar keuze van Italiaanse, Oost–Europese of Hollandse origine. Het gaat immers om het geld, hoe je het verkregen hebt, doet er niet toe. Hoe meer geld hoe meer vermaak.

De nieuwe ondernemer moet daarop inhaken: alleen gemakkelijk geld is de moeite waard. Zet in de entree van je bedrijf een grabbelton neer met mooie prijzen voor bezoekers en personeel, dan komt iedereen in de goede stemming en het kan er gemakkelijk vanaf als het geld ondergronds wordt verdiend via mensen– en wapenhandel, drugsfabriekjes, omkoping, afpersing en oplichting. Laat het werk op het land en in fabrieken over aan de allerarmsten elders in de wereld en hou die sloebers zo arm mogelijk anders komt ons pretpark in gevaar. Wij houden ons bezig met geld verdienen aan het geld van anderen, een virtuele economie. Dat is ons spel, dat is ons vermaak.

Dat past in onze pretparkvisie en dat willen we zo houden.

 

 

Henk Dorrestein