Verkiezingen

De verkiezingen doen mij denken aan de tijd dat we nog de rondetijden van Ard en Keessie bijhielden. Een weekend lang uitkijken naar wie de glorieuze winnaar zou worden. Nou, dat is nu wel meer dan een weekend. Het begint de allure van "Expeditie Robinson" te krijgen.

Verkiezingen, dat is cool. De debatten: benieuwd of er nog een lijsttrekker onderuit gaat. Dat verhoogt de kansen van mijn favoriet. En wat zou er in het geniep worden bekokstoofd? Het is een multimedia programma dat ik de naam "Expeditie Torentje" zou willen geven. De deelnemers moeten fysieke en mentale behendigheidsproeven uitvoeren en  als sterkste overeind proberen te blijven binnen de groep.  De deelnemers zijn bekende Nederlanders uit de politiek, zoals: Rutte, van der Staaij, Geert en Sap, Arie en Diederik, Marianne en Emile en Alexander en nog een stel, maar die zijn al in de voorronde weggestemd naar het 'Afvallerseiland'.

Gehaaidheid en de bereidheid list en bedrog toe te passen, zijn voorwaarden om het ver te schoppen in de strijd. Een enkeling probeert dat door zo eerlijk mogelijk te zijn. Zoals Emile. Die werd weggehoond. Het hoort niet bij het spel. Die vliegt er nog in de kortste keren uit. De anderen spannen direct tegen hem samen voordat ze in zijn val worden meegesleurd.

Rutte zit voorlopig goed. Die heeft "immuniteitsmunten". Maar bij  de volgende "eliminatieproef" zou hij wel eens de hete adem van Diederik in zijn nek kunnen voelen.  Rutte laat uit voorzorg Arie, Sap en Alexander stemmen verzamelen om Diederik weg te krijgen. Ook Van de Staaij wilde meedoen maar hij werd buitenspel gezet. Hij had namelijk geen "winnaarsmunten".

Geert is een geval apart. Hij zegt dat hij mee zal doen, maar hij zit tot zijn nek in de "zwarte stemmen". Die zou wel eens rare sprongen kunnen maken tijdens de "eliminatieproef". De "eilandraad" overleeft hij zeker niet. Tenzij hij Marianne van de Dieren weet over te halen om Alexander weg te stemmen. Je weet het nooit, het is de kunst om je grootste concurrent pootje te lichten. Ze kunnen er allemaal wat van. Want ze willen allemaal naar het "Overwinnaarseiland" in de Hofvijver. Daar mag je 500 miljard uitgeven voor je eigen plezier. Het "overwinnaarsfeest".  Het spel wordt daarom hard gespeeld. Rutte zet waarschijnlijk al zijn "munten" in. Het kan hem zijn "immuniteit" kosten.

En binnenkort komt de "finaleproef": wie het langst zijn evenwicht kan bewaren. Het zal wel gaan tussen Rutte en Diederik. De anderen zijn dan al lang weggestemd. Net goed voor die van der Staaij want die neemt een loopje met de bijbel en ook voor Geert want die kijkt zo eng alsof hij ergens op zit te broeden. Een beetje jammer voor Alexander met die frisse, loensende blik en voor Emile die het zo goed bedoelde. Het is een leuk programma, maar waar praten ze toch de hele tijd over. Ze kunnen toch ook eens interessante onderwerpen aansnijden, zoals de vraag of Oranje gisteravond terecht heeft gewonnen van de Turken.

Ik wed dat de belangstelling voor het programma dan nog hoger zal uitpakken.

 

Henk Dorrestijn