Te Dik

 

Meer dan de helft van de Nederlanders is te dik. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in een rapport over overgewicht dat deze week is gepresenteerd. Het onderzoek richtte zich op 4000 mannen en vrouwen tussen de 30 en 70 jaar. Bij de mannen is 60 procent te zwaar en bij de vrouwen van deze leeftijdsgroep is 44 procent te zwaar. Tevens wordt er gesproken van obesitas. Dat lijkt wel een ernstige besmettelijke ziekte. Had dat geen ander woord kunnen zijn? Overgewicht of zwaarlijvigheid? Minister Edith Schippers van Volksgezondheid stelt in een reactie bezorgd te zijn over te dikke mensen in ons land. Ze heeft 70 miljoen uitgetrokken om sporten in de buurt te bevorderen. Dat is een dik bedrag. Ik ben benieuwd waar dat geld heen gaat.

Wat is de oorzaak van de te corpulente Nederlanders? Misschien het ouder worden van de patatgeneratie? De patatgeneratie was in de jaren tachtig een uitdrukking die werd gebezigd voor de toenmalige jongeren die lui en verwend zouden zijn. De associatie met patat houdt verband met de suggestie dat deze jongeren voortdurend in snackbars zouden rondhangen. Dit fenomeen werd gelanceerd door voetbalcoach Leo Beenhakker. Hij was van mening dat het de jongere voetballers aan voldoende vechtlust ontbrak. Deze generatie was de eerste die opgroeide in een welvarend en modern Nederland. De jeugd hoefde geen strijd te leveren om haar vrijheid te veroveren. Ja, en daarom lopen er hier nu veel dikbuikige mensen rond.

Zit er een dikke man naast een dunne man op een bankje. De dikke zegt: 'Als ik jou zie, denk ik dat er hongersnood heerst.' Zegt de dunne tegen de dikke: 'En als ik jou zie, denk ik dat jij de oorzaak van deze hongersnood bent!' Ja, dik zijn heeft toch ook zijn leuke kanten.

En waar zijn de verhalen van Dik Trom gebleven? De kleine dikzak die door zijn schelmenstreken uitgroeide tot een volksheld voor de kinderen. En Dikkie Dik? Die schattige dikke rode kater die allerlei avonturen beleefde. Trouwens, een vraagje tussendoor. 'Wanneer weet je dat je dik bent?' Antwoord: ' Als je op het strand ligt te zonnen en een stelletje Greenpeace activisten willen je terug in de zee rollen'. Ja, dik zijn heeft toch ook zijn leuke kanten.

Obesitas ofwel overgewicht ofwel zwaarlijvigheid is een conditie van het lichaam waarbij de natuurlijke energiereserve van een mens, die in vet wordt opgeslagen, gebruikelijke niveaus ver overschrijdt tot aan het punt waarbij de gezondheid in het geding komt. Te veel buikvet of abdominale obesitas komt voor bij 27 procent van de mannen en bij 39 procent van de vrouwen. De toename van het overgewicht heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid. En daar moeten we wel wat met zijn allen aan doen. Vrouwen, zelfs slanke en magere, zeuren altijd tegen hun man dat ze moeten afvallen. Dat is een algemeen gegeven. Hierover de volgende korte vraag, met een nog korter antwoord: 'Hoe zou de wereld er uit zien zonder mannen?' 'Vol dikke, gelukkige vrouwen'. Het woord dik heeft in spreekwoorden en gezegdes vaak een positieve uitstraling. Denk maar aan 'Dikke vrienden zijn' en 'Door dik en dun gaan' en 'Van dik hout zaagt men planken'. Bovendien hebben dikke mensen nog een groot voordeel. Ze kunnen in het zwembad een groter bommetje maken dan anderen. Ja, dik zijn heeft toch ook zijn leuke kanten.

Zelf ben ik 1 meter 74 lang en weeg tegen de honderd kilo. Dat zijn enige kilootjes teveel. Soms worden hier opmerkingen over gemaakt. De meest inventieve tot nu toe was toch wel: 'He, ben je daar weer, wandelende airbag!' Ja, dik zijn heeft toch ook zijn leuke kanten.