BURENGERUCHT

Vandaag vieren we Burendag. Dat is al zeven jaar aan de gang. Ik heb het nooit gemerkt.  Een dag waarop je gezellig samenkomt. Goeie god, ik moet er niet aan denken! Ik ken mijn buren goed genoeg vanwege het burengerucht. Zij vallen namelijk precies in de categorie: "Als je wegens het mooie weer buiten kan zitten dan kan je ook je cirkelzaag buiten zetten om nog wat hout en natuursteen te verzagen voor de renovatie van je woning". Een klere herrie. Ik praat nu natuurlijk niet over mijn directe buren. Nee, dat zijn lieverds, daar heb ik geen enkele last van, ik zie of hoor ze nooit, hooguit als ze wat toppen staan te oogsten in hun wietplantage.

Een Burendag, ach, dat lijkt me wel wat als ze allemaal wat extra rekening met me gaan houden. Als ze om te beginnen alle verkeerd bezorgde post van de afgelopen maanden eens bij mij thuis afleveren, uiteraard nadat ze wel eerst de brieven weer zorgvuldig hebben dichtgeplakt. En als die lui die mijn auto onder de schuurstof hebben weten te zetten toen ze de buitenboel gingen verven  nou eens met een emmertje sop langskwamen zodat hij er weer piekobello uitziet? Fatsoen moet je doen, denk ik. En er loopt hier overigens ook nog steeds een hondenbezitter rond zonder zakje!

In onze straat heeft een groep uitslovers de Guldenklinker in de wacht gesleept. Sorry, dat moet natuurlijk tegenwoordig de Euroklinker zijn. Toen dat groepje daarna met het verdiende geld onze straat wilden opleuken met een bankje aan de waterkant, gingen de bewoners aan de overkant dwarsliggen. Burendag, dat lijkt me een goede gelegenheid om ze eens flink te grazen te nemen!

Onthoud dus de 4de zaterdag in september: Wereldburendag. Wie zit er nou toch achter zo'n idee? Heb ik opgezocht en ik heb er over nagedacht: het Oranjefonds! Laat dat even tot je doordringen. Reed Willem Alexander in 1986 niet de Elfstedentocht onder de schuilnaam W.A. van Buren. Jazeker. En Wilhelmina en Juliana stortten zich regelmatig als gravin van Buren  in het stadsleven en de mannelijke leden van het koninklijk huis doen als Graaf van Buren ook allerlei zaken waar ze niet al te openlijk over willen zijn.

Dat noem ik nog eens een vorstelijk idee van dat Oranjefonds. Eigenlijk zou het de Van Burendag moeten heten. Helemaal bedoeld om op verkapte wijze reclame te maken voor de Oranjefamilie. Je zal ook zien dat zich een Oranjelid onder de mensen mengt om gezellig samen Douwe Egberts koffie te drinken. De populariteit van het Oranjehuis kan altijd wel een steuntje gebruiken. Bovendien is dit eigenlijk een slinkse Koningsdag. Dat heeft Willem Alexander natuurlijk bedacht! Als hij dan de troon niet krijgt, heeft hij in ieder geval zijn dag.

Dat moet toch fantastisch zijn voor die Willem Alexander dat hij nooit meer hoeft te zeggen: "Ik had mijn dag niet".

 

Henk Dorrestijn