BUURTHUIS VAN DE TOEKOMST

Dat vind ik nou een gouden idee: 'Het buurthuis van de toekomst". De gemeente wil kinderopvang, fitnesscentra en de plek waar ouderen bij elkaar komen voor een praatje of een borreltje 'slim' combineren. Let op het woord 'slim'. Onze oudjes hoeven niet op de fitness toestellen en de kinderen hoeven niet aan de borrel. Nee, met 'slim' wordt hier bedoelt: "Als het er beter van kan worden en als het kan, moet je het doen!"

Ik vraag me af: "Deden we dat niet altijd al?  Zaten we vroeger 'dom' te combineren? Gaat het daarom zo slecht in het land?

Via het 'Buurthuis van de Toekomst' gloort er weer licht aan de horizon. De voetbalclub of de korfbalclub of wat voor sportclub dan ook wordt het sociale hart van de wijk: de plek waar mensen samen komen. Er zijn er die nu al staan te trappelen om naar het Buurthuis te gaan. Waar is het Buurthuis?  "Nou bij ADO en in de 'Bosjes van Peck' , in de Uithof en bij het Zuiderpark".

De meeste sportkantines liggen niet in het  geografisch midden van de wijk. Dat lijkt me geen probleem want ook de bestaande voorzieningen als buurtkamers, kinderopvang, fitness, uitvaartcentra, enzovoort bevinden zich evenmin in het gezellige centrum van een wijk. En het is ook wel eens leuk om in de uithoek van de wijk de kinderen af te geven bij een stel van die stoere sportmensen.

De dieper liggende gedachte achter dit alles heeft te maken met efficiënter ruimtegebruik. Daarom gaan ze het ook 'slim' doen, dat kost minder geld, daar kan toch niemand op tegen zijn. Alles in één gebouw onder de bezielende leiding van de kantinebeheerder. Dat wordt gezellig! De man achter de bar van mijn sportclubje heeft zelf ook een heleboel kinderen, die vangt de kinderen wel op. En als er wat mensen willen klaverjassen ruimen we het materialenhok wel uit. Dat borreltje kunnen ze vergeten, want er heerst een strikt alcoholvrij–beleid.

De uitgedokterde visie van de gemeente heeft te maken met de ambitie om van Den Haag een Sportstad van internationale allure te maken. Het woord Olympisch is zelfs gevallen waarmee bedoeld wordt: de totale sport in Den Haag op een hoger niveau te tillen.

Wat heeft het met elkaar te maken?

Nou, als je van een voetbalclub of een korfbalvereniging het Buurthuis van de Toekomst maakt, krijgt de sport vanzelf een centrale rol. Sport wordt dan zo belangrijk dat de medaillekandidaten vanzelf rijp uit de kantine rollen.

Ik heb ook een slim idee bedacht: Als we de stadskantoren een beetje aanpassen, dan maken we van de buitenkant een klimmuur, van de trappenpartij met wat plantenbakken een gevaarlijke afdaling voor de crossers, die bibliotheek op de begane grond kan er wel uit – per slot: wie leest er nog een boek? – en daar kan een geweldige fitnessruimte worden ingericht. Hoeven de mensen niet zo ver te lopen. Voor de opvang van kinderen en 55+ ers heb ik de bovenverdieping in gedachten.

En als we toch 'slim' bezig zijn: Waarom zouden we trouwens het ziekenhuis niet ook in het stadskantoor stoppen of is het een idee om het stadskantoor maar liever in het ziekenhuis te stoppen?

 

 

Henk Dorrestijn