BELASTINGEN LEUKER MAKEN

"Leuker kunnen we het niet maken". Nou dan weet u het gelijk. 

"Maar natuurlijk wel!", roep ik altijd, "je kan het wél leuker maken."

Sterker, ze hebben het al leuker gemaakt, althans, minder ergerlijk.

Kreeg je vroeger de vraag:  "Wat waren uw inkomsten van de beschikbaar gestelde bezittingen? " dan stond er in de uitleg "Vul hier in wat uw inkomsten waren uit de bezittingen die u beschikbaar hebt gesteld".

Geen greintje inlevingsvermogen. Als je het dan nog niet begreep, hoorde je bij wijze van spreken de ambtenaar roepen alsof u een buitenlander was: "Vul in wat de inkomsten waren uit de bezittingen die u beschikbaar hebt gesteld!!!"
Tegenwoordig staat er netjes: "Vul uw opbrengsten in uit het beschikbaar stellen van bijvoorbeeld een pand, schuldvorderingen, levensverzekeringen, bepaalde koop–opties en genotsrechten". Zo krijg je tenminste een vermoeden van waar het om gaat.

Tussen haakjes: over die genotsrechten wil ik trouwens nog wel eens meer weten.

Er is dus veel verbeterd. Maar waar het nog steeds aan ontbreekt, is: De Humor. Het invullen van de belastingen op  de computer is wel eenvoudiger, maar het is nog steeds niet leuk. Het lijkt wel strafwerk. Zou het niet veel eigentijdser zijn als je bij het invullen van de belastingaangifte af en toe in de lach kan schieten? De eis om de aangifte uiterlijk op 1 april in te dienen, vraagt om goeie grappen rond dit thema, maar nooit maakte de belastingdienst bekend dat de aangifte dat jaar niet hoefde te worden ingediend, om daarna onder luid gelach te verwijzen naar de eerste april.

De publieke omroep heeft een mooi voorzetje gegeven hoe het ook kan. De vrijdag vóór de eerste april is uitgeroepen tot Blauwe Vrijdag en die dag werden er reporters op pad gestuurd om belastinghaters, ontkenners, hervormers en belastingaanbidders te interviewen. Interessant was een interview met een psychiater die mensen behandelde die gek waren geworden van de belastingen.

De publieksprijs voor de beste aftrekpost werd naar verwachting gewonnen door de Hypotheekrente–aftrek en een belastingquiz met als hoofdprijs: "Twee jaar lang geen belasting betalen" werd met veel enthousiasme onthaald. De wedstrijd wie het snelst zijn belastingformulier kon invullen met de minste fouten, werd gewonnen door een Belg.

Het kan dus best echt leuk en stiekem heeft een ambtenaar al een goede grap in het digitale formulier verwerkt. Onder de kop "Grote bedragen invullen" staat te lezen: "U kunt geen bedragen invullen van honderd miljoen euro of meer. U kunt de bedragen wél over meerdere regels verdelen. U vult dan op elke regel een bedrag in dat lager is dan honderd miljoen euro. Maak eventueel gebruik van de rekenhulp"

Dat vind ik nou een goeie door te doen of iemand die een paar honderd miljoen opgeeft, een rekenhulp van de belastingen nodig heeft, en ze eindigen met: "Als u alles bij elkaar hoger uitkomt dan één miljard euro moet u gebruik maken van een papieren aangifte formulier!"

Te gek! Iemand die één miljard bij elkaar heeft gedingest, je denkt toch niet dat die nog  belastingen betaalt!

Dat vind ik nou top van die ambtenaar!

 

 

Henk Dorrestijn