Kerst

 

We zitten vlak voor de kerst. Een week waarin iedere columnist zijn gal spuugt over de zotte vertoning die kerstfeest heet. Het van oorsprong christelijk feest is voor velen verworden tot een schaamteloze wedstrijd. Het kindeke Jezus is door onze heidense samenleving toch een beetje ontdaan van zijn charme.

 

Wie heeft de mooiste kerstversiering? Wie heeft de hoogste boom? Wie krijgt (of verstuurt) de meeste kerstkaarten? Wie eet het meest ofwel wie heeft de meeste consumptiedriften? Wie geeft of ontvangt de duurste kerstcadeaus. We sturen elkaar gelogen gelukswensen. De rekeningen van de energievretende kerstverlichtingen rijzen de pan uit. Onze consumptiemaatschappij heeft van het Kerstfeest een farce gemaakt. Net zoals de Coca Cola Company in het begin van de vorige eeuw de Kerstman een boosterinjectie gaf.

En er wordt gezeurd over dierenleed. Over zielige kalkoenen, parelhoenders en herten, die het loodje moeten leggen. Maar zouden we consumeren als er geen kerstfeest zou zijn? Juist, ja. Onze koeien, kalfjes, lammetjes en kippen, die we normaliter eten. Een mens is geboren als carnivoor. En dat zal hij altijd blijven.

 

Een ander punt met de kerst is de eenzaamheid. Een eenzame kerst spreekt velen tot de verbeelding. Dat is logisch. Juist in die bijzondere tijd, dat iedereen het zo gezellig heeft, voelt eenzaamheid dubbel zo hard aan. Over eenzaamheid met de kerst zijn veel liedjes, verhalen en gedichten geschreven. Wie eenzaam is met kerst, heeft het grondig verkeerd aangepakt. Die heeft ergens een hele foute afslag genomen, en zit nu tot aan zijn enkels vast in de bagger van het sociale isolement.

 

Een eenzaam mens zit op kerstavond in zijn eentje een bak bami leeg te kauwen, terwijl de buren een geweldig kerstmaal met de nodige glazen wijn nuttigen. In je eentje in de vlam van een kaars kijken, terwijl een paar meter daarnaast een geweldig familiefeest wordt gevierd. Dat gun je echt niemand. Eenzaamheid met de kerst is er al sinds de uitvinding van het leedvermaak. Met kerst alleen zijn ligt niet in de bedoeling. Eigenlijk zijn er veel zaken met kerst die niet in de bedoeling liggen. Niet alleen eenzaamheid is uit den boze, maar ook een bekeuring krijgen, een ochtendhumeur hebben, je sleutels kwijt zijn, een ingegroeide teennagel hebben, iemand flink de waarheid zeggen, en je verslapen, horen niet bij kerst.

 

Het hele jaar door mag er van alles misgaan, maar met kerst moet in ieders hart een lichtje branden. Eenzaamheid met kerst zou niet moeten bestaan, want je gunt het niemand. Gezelligheid krijg je niet cadeau; je moet er wel wat voor doen, luidt mijn advies.

En dan zijn er de liedjes in de kersttijd. Ieder jaar zingt George Michael over zijn hart, dat hij vorig jaar per abuis aan de verkeerde persoon gegeven heeft, maar dat overkomt hem geen tweede keer. Nou, dat zullen we nog wel eens zien, George!

 

Tot die tijd vooral niet nadenken. Volgend jaar december zullen er volop kerstvieringen, kerstconcerten, kerstuitvoeringen, kerstvieringen, kerstdiners en kerstmarkten zijn. En dan is de kerst weer een grote bak heerlijke onzin, net als eenzaamheid. Kerstgevoel is een keuze, en niemand is eenzaam tot hij de hoop opgeeft. Laat dat de stichtelijke boodschap voor komend jaar zijn. En volgend jaar geeft iedereen zijn hart gewoon weer aan de verkeerde. Net als George!

Klaas de Boer