Roepie roepie

 

Onlangs was er weer een nieuwtje in de partywereld: er is een nieuwe partydrug, mephedrone genaamd. Het middel wordt verkocht als plantenvoeding, een soort pokon-xtc dus. De drug wordt gerelateerd aan de dood van tientallen Britten. Maar nu komt het echte gevaarlijke. Mephedrone is beter bekend als 'miauw miauw'. En dat is echt waar. 'Miauw miauw' geeft het idee van een aaibaarheidsfactor, in dit geval een highbaarheidsfactor.

 

De drug had even goed 'woef woef' of 'piep piep' kunnen heten. Het doet denken aan de benamingen van lekkernijen zoals het taaitaai koekje, het frou-frou wafeltje en het tumtum snoepje. Twee keer hetzelfde woord achter elkaar geeft doet denken aan speelsheid, humor en fantasie. Raymond Poulidor was een bekend Frans wielrenner en droeg de bijnaam Poupou. Menige roeiboot draagt de naam 'Blub blub'. Cabaretier Toon Hermans maakte zich onsterfelijk door zijn optreden als vogeldeskundige met de telkens terugkerende vogelkreet 'Roepie roepie.' Menig buitenlands gerecht wekt een vertrouwelijk geluid en klinkt liefkozend in de oren zoals couscous, gado-gado en piri piri.

 

In het dagelijks leven wordt met ping-ping geldzaken bedoeld en is tamtam maken gewoonweg herrie schoppen. Tomtom heeft een dubbele betekenis. Ten eerste als navigatiesysteem. En ten tweede als Surinaams gerecht: ballen van pasta uit gekookte en gestampte banaan die men toevoegt aan (pinda)soep.

 

Een toerist wil een tocht door de woestijn maken. Bij een kamelenverhuurbedrijf krijgt hij instructies om een kameel te berijden. Bij het roepen van het woord 'Poe' zet de kameel zich in beweging, des te vaker 'Poe' geroepen wordt gaat het dier sneller lopen en bij het woord 'Abracadabra' stopt de kameel.

 

En zo gaat de toerist op de kameel de woestijn in. Na enige malen 'Poe' te hebben geroepen, ligt de snelheid van de kameel behoorlijk hoog. De man wil het dier vaart laten minderen, maar weet het stopwoord niet meer. Tot zijn grote schrik ziet hij dat ze recht op een diep ravijn afstormen. Hij uit allerlei kreten en weet uiteindelijk het stopwoord. 'Abracadabra' roept de man waarop de kameel op een halve meter voor het ravijn tot stilstand komt. De man veegt het zweet van zijn voorhoofd en zegt: 'Poe poe!'

 

Ouders, let intussen op uw kinderen wanneer ze over 'miauw miauw' praten. Bye bye, zwaai zwaai! Toi toi, hoi hoi!

 

Klaas de Boer